Alla inlägg den 15 september 2007

Av Linus - 15 september 2007 22:08

Idag har vi varit på utflykt. Ni som är uppmärksamma och läser bloggen vet ju vad jag har gjort, "Sheep round-up and the Golden Circle", och ni andra vet det nu. Bilder ska jag lägga upp, men det kommer imorgon, tidigast... Här kommer iaf en sammanfattning:


När jag vaknade vid kavrt över sju så regnade det. Inget ovanlgit för Reykjavik iofs, men ändå lite tråkigt när man väl ska på utflykt. Men det var ett ganska stilla regn, så det skulle nog gå bra ändå. Termometern låg på ca 3 grader, men det är ju inget som skrämmer en norrlänning (till skillnad från spanjorerna...)


Strax efter åtta rullade bussen iväg från Universitetet och vi kom ut ur Reykjavik ganska omgående. Guiden underhöll oss väldigt bra med en engelska som lät som isländska och danska, men det gick bra ändå. Redan en mil från Reykjavik såg vi den första snön. Iofs inte från luften, men väl på de högsta bergstopparna. Det skulle inte vara enda gången snön gjorde sig påmind...


Efter lite mer än en timmes körning kom vi då fram till första hållplatsen, The Sheep Round Up.  Själva grejen är egentligen ganska enkel. Fåren här på Island får ströva fritt omkring på sommaren, som renarna i Sverige, och när hösten nalkas samlas dom in för vinterförvaring/slakt. Bönderna som äger fåren åker upp i höglandet och samlar tillsammans in alla får. Dessa placeras sedan i stora hagar där man sedan plockar ut sina egna får för vidare transport. Det var då detta sista steg som vi bevittnade, det är en typ av högtid här på Island. Det var rätt spännande och väldigt mycket får, människor och hästar. Vädret var väl inte det bästa, 2 grader, snålblåst och regn. Som en oktoberdag i Umeå med andra ord, så jag överlevde. Spanjorerna tyckte det var kallt... 


Nåväl, vi åkte vidare mot Gullfoss. Gullfoss är ett stort vattenfall, inte Islands största men då det ligger nära till Reykjavik så är det en stor turistattraktion. Det är detta fall ni ser här ovan. Ganska mäktigt måste jag erkänna, norrforsfallet kan faktiskt slänga sig i väggen vid en jämförelse. Här hade vädrets gudar blivit lite aggresivare. Vinden hade tilltagit en bit om vi säger så, och det blåste snorkallt. Men vi var duktiga turister och gick fram till fallet och bevittnande det hela, och det var som sagt var mäktigt. Men vädret betog lite av känslan. Påväg tillbaks till bussen började det snöa... Vid det här laget befanns vi oss på ungefär 1000 meters höjd över havet. Med snön tilltog även vinden... Jag tyckte det var lite blött och kyligt, spanjorerna undrade vad de hade gett sig in på.


Nästa hållplats var geyserområdet. Här brakade helvetet lös. Det snöade, blåste som det aldrig har gjort förr och det var svinkallt. Geysrarna blev en besvikelse. Mest nog pågrund av vädret. Du kunde inte hålla dig torr, oavsett vad du hade på dig... Och att stå i snö och blåst och titta på vatten som sprutar upp ur marken är kanske inte jättespännande, tyckte jag iaf inte då. Nu ogillade jag vädret, spanjorerna var berreda att åka hem till Spanien och guiden erkännde att det var ganska dåligt väder.


Sista anhalten var Tingvalla, där islänningarna hade rådslag varje sommar mellan 930-1260. Pågrund av alla var dygnblöta och trötta blev det en kort visit, men det var väldigt fint där faktiskt.


Så sammanfattat. Vädret sög. Men det var trevligt ändå. Och det är häftigt hur landet direkt du lämnar Reykjavik blir kargt och väldigt, väldigt annorlunda annat man har varit med om. En väldigt häftig upplevelse.


Nu har jag inte tid att skriva mer, för det är dags att klä på sig och gå ut till dem andra. Vi skall ut på stan ikväll... 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards