Alla inlägg under november 2007

Av Linus - 12 november 2007 22:58

Islänningar har bra humor, det måste sägas. Kolla in följande ölreklamer och njut:


Thule reklam 1

Thule reklam 2

Thule reklam 3

Thule reklam 4


Desa drog upp försäljningen för Thule på Island med 25 %...


Sen måste jag ge otrolig cred till webmastern för den här sidan, min vän och föredetta arbetskollega Fredrik Sundin. Dels är det en grym blogg med bra funktioner, men det bästa av allt är nog sökmotorsindexeringen... Det är nämligen så att det finns en funktion som gör att jag kan kolla hur folk hittar till min blogg, dvs om de har klickat sig vidare från någon annan hemsida eller liknande. Och det är helt otroligt vilka "referenser" jag kan hitta. Här är några exempel från folk som har sökt på Google, och fått fram min blogg... Testa själv så får ni se!


- Att skaffa isländskt ID-nummer (Träff nummer 1)

- Islandsväder (Träff nummer 7)

- Isländska kändisar (Träff nummer 2)

- Roliga smeknamn (Träff nummer 15)

- Vad är parmaskinka (Träff nummer 3)

- Skyr Island (Träff nummer 33)

- Självförnekelse (Träff nummer 33)


Detta är ju helt fantastiskt! Var tvungen att själv kolla Páll Òskar. Där blev det träff 1 o 2 på enbart svenska resultat, och träff nummer 30 på alla resultat.


Grymt jobbat Fredrik!

Av Linus - 12 november 2007 14:51

Vill ni få ett litet komplement till min blogg, och kanske en annan syn på vissa saker, då rekomenderar jag er att läsa även Mathias blogg. Vi skriver ofta om ganska liknande händelser...=) Så kolla in hans blogg med!


Nu ska jag plugga vidare, vi sitter på favorit caféet för tillfället, och nu är det Finlands ekonomiska situation som är på tapeten! Jippie! 

Av Linus - 11 november 2007 22:03

Nu är det sex veckor kvar här på Island. Kan inte förstå att tiden har gått så fort. Har den gått lika fort för er där hemma?


Idag är det söndag. Och det brukar för min och Mathias (jag orkar inte kalla han för Syddan här på bloggen något mer, jag gör det ju aldrig annars, så från och med nu får han heta Mathias igen) del innebära att vi går ner på en sportbar och tittar på fotboll, engelsk fotboll. Mathias är Middlesbrough-supporter, vilket innebär att vi ofta tittar på deras matcher. Det går inte så bra för dom den här säsongen, så Mathias lider sig igenom matcherna... Idag mötte det Bolton. Efter tjugofem minuter sa Mathias "Det här kommer bli 0-0". Det blev det. Var längesen jag såg en så tråkig fotbollsmatch... 


Folket på den här ön, dvs islänningarna, hejar inte på Middlesbrough. Dom hejar framförallt på Liverpool, Manchester United och till viss del Arsenal. Chelsea hejar de definitivt inte på... Det utbröt stort jubel på puben när Evertons Cahill kvitterade med en snygg bicycleta (hur faan stavas det ordet?!) mot Chelsea i 90:e minuten. Riktigt snyggt mål måste jag säga.


När vi ändå är inne på fotboll så lyckades Mathias göra Tomasso väldigt upprörd häromsistens. Italien ska möta Skottland i en helt avgörande match nu till helgen, Italien måste ta poäng för att gå till EM (tror jag). Mathias sa iaf till Tomasso att han kommer heja på Skottland i den matchen... Tomasso blev mäkta upprörd, och sa följande (fritt översatt)" Hur kan du heja på Skottland?! Vi är väl vänner?! Herregud Mathias... Det här trodde jag inte om dig". Det är oklart om Tomasso har kommit över detta än, om inte annat får vi se vart Mathias sympatier ligger på lördag...


Förövrigt kommer vi nog inte kunna se matchen Spanien-Sverige. Då är vi på konsert med Páll Óskar! Men jag tror ändå Sverige kommer bli totalslaktade, så det gör nog inte så mycket. 

Av Linus - 10 november 2007 21:44

Igår var jag ute i nattvimmlet, återigen... Planen var att vi skulle ha en lugn hemmakväll, men det gick inte så jättebra med den, då Marte peppade upp mig och Vasa. Så sagt och gjort, vi tre var de tappra musketörerna.


Det blev en lång och rolig natt. Bland annat har jag ett vagt minne av när jag pratar med en islänning och förklarar för honom att han visst förstår mig när jag pratar svenska, så jag inte behöver prata engelska med honom. Så jag pratade alltså svenska med honom, och han förstod ingenting av vad jag sa... Sen hade jag viss kontakt med fosterlandet igår också, då jag ville kolla läget på gårdagens lägenhetsfest på Språkgränd. Det verkade som ett kul partaj, eller?! =) Fick faktiskt lite hemlängtan, men bara lite. 


När jag kom hem visade det sig att Chema hade låst sig ute från sitt rum, så han satt ensam i trappen och hade tråkigt. Som den snälla människa jag är erbjöd honom självklart att sova i mitt rum, jag har ju faktiskt två sängar så vi behövde inte ens dela säng. Då blev han glad! Men han snarkar ganska mycket... Så när jag vaknade till vi tiotiden av ett telefonsamtal var det svårt att somna om pga sågverket på andra sidan rummet. Sen det mest komiska i hela alltet, när Chema vid tolvtiden ringde Siggi för att få tag på extranycklen visade det sig att denna låg i städskåpet i hallen. Snopet


Sen tycker jag att jag kan få stava lite fel ibland, framförallt när jag skriver ett inlägg mitt i natten och behöver sova... 


Idag har jag gjort ett inköp, Páll Óskars senaste skiva, den kom ut igår. Är första gången sen 2005 jag köper en skiva, då var det Nick Cave. Så jag väljer ju enbart kvalitetsartister när det gäller skivinköp... Nu blir det iaf att ladda upp med denna fram till nästa helg! 

Av Linus - 9 november 2007 01:15

Förlåt mig, jag blev så exalterad av Páll Óskar-historien så jag glömde svara på era kommentarer...


- Emma, vi har fått lära oss om allt möjlgit inom Isländsk kultur. Men mycket om sagorna och medeltidslitteraturen, men också modern litteratur. Sen har vi gått igenom teater på Island, konstens historia. You name it! Men vi får ju skriva om vad som helst, så det finns så mycket att välja på... 

 - Mor, ja jag har funderat på Snorre. Men det finns så mycjet litteratut och redan skrivit där, vet som inte riktigt var jag ska börja. Men det där med "haunted areas" kan faktiskt vara något. Ska undersöka det imorgon!

- Mattias, jag har dessvärre inte sett Korpen flyger... Och spritkulturen skulle jag vilja skriva om, men det är svårt då det inte finns någon forskning på det (vilket krävs, dvs vi måste ju referera till något), iaf inte som är tillgänglig på engelska=/ 


- Och dessvärre kommer jag inte dela med mig av det som jag höll på att säga till Jonas. Mest pågrund av att det finns en ganska lång och komplicerad bakgundshistoria bakom det hela, och den skulle bli allt för jobbig att skriva ner. Och ni kanske inte skulle kunna förstå allt heller =) Men sen är det väl så att den på sätt och vis hör till de mer privata delarna av min vistelse här, som inte kommer komma ut på bloggen....

Av Linus - 9 november 2007 00:58

Mina vänner, nu har jag fått se en riktigt isländsk kändis! Det är nämligen så att en av Islands mest populära artister heter Páll Óskar, här kan ni läsa mer om honom (det känns som jag har skrivit om honom tidigare, har jag det?). Han har under hösten hänfört oss med klassiska låtar som "International" och "Allt fyrir astina", dom är riktigt sväninga faktiskt. Lyssna på dom på hans MySpace-sida, som jag länkade till här ovan.... Hur som haver, han är stor. Har även varit med i Eurovision Song Contest, året var 1997 och han gjorde "skandal" då hans nummer var lite väl naket... Kolla in uppträdandet här. Och sen ska jag kanske också tillägga, han är bög, jättebög!


Men låt oss komma till ämnet. Idag var jag på gymmet, som alltid. Traskar omkring där. och är på väg från en övning till en annan. Då ser jag en kille som jag känner igen.Tänker "Humm, var känner jag igen den där killen" Tittar igen. Och upptäcker att det är Páll Óskar! Livs levande! "Oh my god" tänker jag och springer ikapp Vasa. "Vasa, Vasa, kolla där bakom. Det är Páll Óskar". Och han är inte sen med att hålla med mig, visst är det Páll Óskar! Herregud vad häftigt! Sen bör det tilläggas att han såg väldigt bögig ut, jättebögig!


Vi ska förövrigt på hans konsert/realsefest nästa helg på NASA. Kommer bli grymmt!


Vad har annars hänt idag då? Ja, den sedvanliga torsdagsfotbollen har gått av stapeln. Mitt lag vann, men det var en ganska blek insats av mig, dessvärre. Men några mål gjorde jag iaf.


Sen har vi fått svar av Kaupþing. Det var ett lite tråkigt svar. Han sa att dessvärre så måste man kunna prata isländska för att kunna sommarjobba hos dem, då man har mycket kundkontakt. Och man kan väl inte riktigt anse att vi pratar isländska än...  Eller så kunde man vara matematiker och sitta och räkna på aktier och investeringar, och slippa kundkontakt. Men det är ju inte riktigt det jag och Mathias är bra på heller... Men men, Glitnir är fortfarande ett alternativ. Vi håller tummarna där istället!

Av Linus - 7 november 2007 23:43

Rubriken refererar inte till bloggen, här har jag saker att skriva om. Näe, det den syftar på är vad jag ska skriva om i PM:et på Icelandic Culture. Som jag har berättat tidigare, tror jag, skall jag i denna kurs skriva ett PM, med referenser och sånt, på tio sidor om valfritt ämne inom Isländsk kultur. Problemet är att jag inte vet vad jag ska skriva om... Och nu börjar det brinna i knutarna, det skall vara inlämnat om tre veckor och vi har massa inlämningsuppgicter i andra ämnen också... Så, har ni något roligt och inspirerande tips?


På bankfronten är det följande nyheter. Killen från Kaupþing har svarat på vårat mail, och vi ska skicka våra CV'n till honom med. Så idag har det förfinats till perfektion, och jag tror Syddan har skickat in dem till honom. Så nu är det bara att vänta och se... Och vi var inte lika uppklädda som jag och Martin, det är väl svårt att vara lika snygga som vi var då ;) Men vi såg inte direkt ut som några sjaskiga studenter, utan jag hade skjorta och Gant-tröja, medan Syddan körde med kavaj och skjorta. Vi såg väldigt professionella ut om jag får utrycka min åsikt i frågan.


Annars är det inte mycket nytt här på Island. Har försökt plugga bra idag, och det har väl gått helt okej. Sen ringde Jonas och tillkännagav att jag hade fått en ny telefonräkning. Kul att prata med honom, men av någon anledning bröts samtalet när jag skulle berättta något väldigt spännande för honom. Var kanske nån typ av censur som gick på?!


Upptäckte nu också att jag har glömt skriva om Chemas äventyr med den isländska tullen. Häromveckan skickade hans föräldrar ett paket med mat till honom (han är från Spanien, dom håller visst på med sådant), ett fin liten box på 17 kilo. Problemet var bara att dom hade slängt med 4 kilo parmaskinka. Så Chema får ett brev av den isländska tullen (självklart på isländska, så Gudmundur får översätta) att dom har beslagtagit 4 kilo parmaskinka, men att han är välkommen att hämta ut resten... Grejen är den att det är importförbud på skinkor, korvar och ostar här, dom tycker att de isländska produkterna är mycket godare... Chema blir helt förstörd och förstår inte hur ett land kan förbjuda parmaskinka, medan vi andra tycker det är en ganska rolig anekdot!

Av Linus - 7 november 2007 00:13

Den frågan är ännu obesvarad, men jag är iaf lite närmare nu än vad jag var igår vid samma tid. Nu ska ni få en redogörelse av dagens händelser för Linus och Syddan.


Först och främst var jag tvungen att vakna tidigt, redan vid niotiden. Efter tre "snozzningar" gick jag upp, vid halv tio kanske. Trots detta var jag i princip klar när Syddan kom förbi vid tio över tio. Som tur var hade jag kollat upp var Kaupþings huvudkontor låg (och inte som Syddan, som antog att han visste var det låg, men var helt ute och cyklade) och vi styrde stegen mot Borgartúni 19.


Väl framme 15 minuter senare började det bli lite nervöst. Vad skulle vi säga? Hur skulle vi göra? Vem skulle prata? Vi kom överens att Syddan fick sköta snacket, och att det förhoppningsvis löste sig vad han skulle säga.


Det började bra, vi höll på att gå in i fel hus... Men sen hittade vi rätt. Väl inne på Kaupþing gick det väl sådär. Vi fick inte träffa den personen vi ville, men vi fick i alla fall e-mailadressen till honom så vi kunde skicka ett mail med vårat ärende (detta tror jag inte hade hänt i Sverige, dvs om vi hade klampat in på SEB:s huvudkontor hade vi nog inte fått mailadressen till deras rekryteringsansravige). Så ungefär fyra minuter efter vi gick in i byggnaden lämnade vi den... Men vi gick och tog en kaffe på det närbelägna caféet och skrev ett fint och välformulterat e-mail till Kaupþing. Så nu väntar vi med spänning på svar!


Men detta gav oss lite blodad tand. Va fanken, lika bra att köra på med de andra bankerna också när vi väl är i farten. Island har i dagsläget tre stora banker som alla verkar internationellt. Kaupþing, Landsbannkin och Glitnir. Landsbankinn ger ett vädligt byråkratiskt och tråkigt intryck, så dom tar vi sist av alla, om vi ens väljar att kontakta dom...


Glitnir å andra siden, där har vi en modern bank! Första gången jag såg deras logga trodde jag det var en klädkejda, liknande typ H&M (ni kan ju kolla själva, www.glitnir.is). Jag blev förbluffad när det var en bank. Så väl installerade på Universitetet för en ny dags "seriösa" studier började vi finkamma deras hemsida efter information. Rätt snabbt hittade vi det vi sökte, och e-mailadressen låg ute på hemsidan. Så, vi komponerade ihop ett nytt brev (nåja, helt nytt var det väl inte) och skickade iväg. Resten av eftermiddagen blev en lång väntan efter något svar. Det kom vid fyratiden. Och ett bra svar var det också. Vi ska skicka in våra CV'n, så hon "lär känna oss", och sen ska vi gå vidare ifrån det.... Här luktar det som vi kommer få träffa Glitnir! Kalas säger jag!


- Och Emma, du är inte alls nån stalker. Det är jättekul när du skriver =)

- Och Joel, när fanken har jag sagt att jag inte gillar dina kommentarer?! Samt att det finns en skillnad mellan mina blogginlägg och kungjens.eu. Jag fortsätter skriva, trots dålig respons... Det kan man inte säga om den hemsidan, trots påtryckningar från bland annat mig... =)

Ovido - Quiz & Flashcards