Alla inlägg under oktober 2007

Av Linus - 12 oktober 2007 01:50

Ja, med tanke på era troligtvis ganska bristfälliga kunskaper om den isländska geografin så ska jag nu ge er en liten lektion, så ni har koll på läget. Först och främst, titta på kartan här uppe. Det är Island. Jag bor i Reykjavik, som ligger i det röda området nere i vänstra hörnet. Har ni hittat? Bra. Förra helgen var jag och min mor på Snaefellnes, det är halvön som sticker ut ovanför Reykjavik, med orterna Ólafsvik och Stykkishólmur. Vi åkte runt i princip hela denna halvö, och glaciären Snaefellsjökul är det vita precis under Ólafsvik. Är ni med? Underbart! Nu imorgon så ska vi till Vestfirðir, det är den stora halvön uppe i nordväst. Vi ska bo på orten Ísafjördur (en av de röda prickarna) och sen åka runt lite där uppe och titta på allt fint. Då är ni med på banan, så nu kör vi!


Vi lämnar Reykjavik vid halv tio imorgon (förhoppningsvis) och 45 mil senare längs isländska vägar är vi framme i Ísafjördur. Sen på lördag ska vi på utflykt, och då blir det troligtvis ca 4 timmars körning sammanlagt. Sen åker vi hem på söndag igen. Och jag ska köra hela tiden... Jag tror jag kommer bli less på att köra bil...


Vad innebär nu detta. Jo, det jag vill säga är att bloggen med största sannolikhet inte kommer uppdaters ihelgen, så ni får hitta på något annat under tiden.


Nu ska jag byta ämne helt. Idag såg jag den bästa filmen jag har sett på länge. Filmen heter Angels of the Universe och är en isländsk film. Den är baserad på boken med samma titel på engelska (Universums änglar på svenska) som är skriven av Einar Már Guðmundsson. Den boken har vi precis läst på Icelandic Culture-kursen, så vi såg filmen på lektionen idag. Boken och filmen handlar om Páll, en psykisk sjuk kille och man får följa hela hans liv. Det var en bra bok, visst var den det. Men filmen, herregud vilken bra film. Det är länge sedan jag blev så berörd av något. Det där är en film som alla borde se! Men gör er inte redo fär en lättsam upplevelse direkt, du har garanterat tårar i ögonen på slutet. En stark rekomendation!


Och Daniel, ska ha det under övervägande...


Nu ska jag sova, så jag orkar köra imorgon.


Ha en trevlig helg så hörs vi på söndag!

Av Linus - 11 oktober 2007 11:46

Ja, då var vardagen tillbaka här i Reykjavik. Modern har åkt vidare till nya destinationer (USA och Boston) och allt är som normalt igen. Med det var väldigt trevligt att få besök!


Får be om ursäkt att det inte blev något bloggande igår, men dels har jag en del skolarbete att göra (här ovan är all min kurslitteratur för hösten) och sen var bloggen inte särskilt samarbetsvillig igår. Först totalvägrade den ladda upp min bild, och sen fick jag inte skriva några inlägg... Så jag la ner försöken, och förhoppningsvis funkar det nu istället.


Ja, vad händer här då. Först och främst så skulle jag få jobb som konsult på Accenture, förutsatt att det är min grupp i HRM som skulle få bestämma. Dom tyckte jag var den mest kompetenta (vi har en uppgift där vi ska hitta ett jobb som vi alla ska "söka" och sen ska vi i gruppen bestämma vem som får det). Så Accenture, here I come!


Vidare, i helgen ska vi på utflykt igen. Denna gång upp till "The West Fjords" eller Västlandet som det heter på svenska, och Vestfirðir som det heter på isländska. Detta blir en helgutflykt och vi ska sova två nätter däruppe. 11 personer bilr vi, och det är jag och Vasa som kommer köra (vi vågar inte låta spanjorerna köra på smala isländska vägar nära polcirkeln...) Men det kommer med största sannolikhet bli roligt, och lite bilder ska jag försöka ta. Det ska enligt ryktet vara fint där uppe.


Sen var det ju populärt med gästspel här på bloggen. Måste bara göra en liten korrektion, jag lagar faktiskt mat ibland också. Kanske inga större kulninariska utsvävningar, men jag har ansvar för maten ibland också! Sen så förstår jag inte klagomålen på vädret. Enligt SMHI har ni 4 grader i Umeå idag. Här är det 8, och regnfritt...


Och Jonas, grattis på födelsedagen!

Av Linus - 9 oktober 2007 00:17

Ja Linus har inte berättat allt man kan förundras över på Island, i Reykjavik, eller på guesthouse Aurora. Som vanligt har Linus förstås haft en himla tur - ja att han har fått det största rummet i huset det visste ni ju redan - men att han har fått en guld-polare i Vasa det kanske ni inte har förstått. Till att börja med är det Vasa som lagar maten åt dom båda (medan Linus får diska) och Vasas kokkonst är helt i klass med flera av er bloggläsare - från farmor BrittGreta och Albert, till Erling och Julianna - jag har just fått pröva på hans förmåga att omvandla lite halvtrista och fåtaliga isländska varor till något med stuns och lyft i - men så är han också upplärd av en matglad serbisk mormor och sin pappas grannar på Sicilien.

Vasa har också bidragit positivt till Linus fysiska aktiviteter - dom är på gymmet mest varje kväll med efterföljande geotermiskt badande i utomhuspoolen - detta har medfört en synlig reduktion av Linus kalaskula till förmån för mera muskler.


Vad gäller avsaknaden av isländskor i de två unga herrarnas liv - trots att dom båda är både charmiga och inte helt osnygga - så finns det en helt trivial förklaring - det finns inga lediga isländskor förutom änkor och minderåriga. Alla andra är redan gifta och isländskor i Linus och Vasas ålder har redan barn, så så var det med den saken. På grund av den överhettade  isländska ekonomin har inte heller de minderåriga isländskorna tid att bli uppvaktade av typ 7 år äldre svenskar - de sitter nämligen i snabköpskassorna eftersom ingen annan i mer arbetsför ålder vill ha sådana jobb.


Vad mer kan jag berätta -  jo jag tror inte att vi behöver oroa oss för gäststudenternas (inkl Linus) alkoholvanor - på veckorna finns inte en ölburk eller vinflaska inom synhåll och det är såpass dyrt både på systemet och på krogarna så mängden blir nog rätt begränsad. Däremot var Sangrian från i lördags fortfarande kvar i form av kladdiga pölar på köksgolvet ända tills i måndags när någon som kanske hade sin städvecka torkade upp det. Jag kan lova er att den inte verkade särskilt injudande i den formen heller.


Köket är ett kapitel för sig - men eftersom alla verkar ha lika hög toleransnivå för den ostrukturerade blandningen av matrester, odiskat och diskat finns det inte en enda arg lapp av typen "din mamma jobbar inte här" 


Och nu är den här bloggen alldeles för lång - men efter att ha varit här några dagar, inklusive fått insupa Islands fantastiska naturscenerier förstår jag varför Linus verkligen stormtrivs här - trots vädret. 




Av Linus - 8 oktober 2007 22:07

Förlåt overksamheten på bloggen de senaste dagarna. Har varit fullt upp, så jag har knappt hunnit skriva något alls. Men nu ska det bli ändring, och här får ni en liten uppdatering.


Först igår söndag. Då var vi ju på utflykt. Vi hade hyrt en bil, en jeep så klart, så vi skulle kunna ta oss runt helt på egen hand, och inte vara beroende av några bussar eller liknande. Turen gick mot Snaefellnes, en halvö som ligger ca 12 mil norr om Reykjavik. Det var en väldigt trevlig tur! Bilderna som jag har lagt upp gör inte riktigt landskapet rättvisa, men ni får ju iaf en bild av hur det ser ut. Bedårande vackert, helt fantastisk landskap!


Vi tog oss även upp på vulkanen Snaefell, samt dess glaciär Snaefellsjökul. Där hände en liten rolig sak. När vi var på väg upp med bilen mötte vi Karin (göteborgstjejen) och hennes föräldrar. Dom var på väg neråt, då de inte vågade åka hela vägen över (man kan åka över berget/vulkanen och komma ner på andra sidan). Detta pga snö som skulle finnas på vägen, vilket gjorde det väldigt svårt att ta sig fram. Vi tänkte lite tyst för oss själva "Undrar om vi kommer ha samma uppfattning om snön..." och åkte vidare uppåt. Och visst hade vi rätt, den omtalade snön som skulle ge svårigheter att ta sig fram existerade inte. Visst, det var väl lite snö på vägen, men inget som någonsin skulle hindra framkomligheten... Man skulle kunna jämföra det med lite Majsnö som har kommit på vägen, men ganska snabbt tinar bort. Dessa sörlänningar alltså...


Iofs tog vi oss inte hela vägen över heller, men det berodde på att när man väl var uppe på berget så var det omöjligt att säga var vägen tog vägen (Yes, ordvits). Den försvann någonstans i all sten som fanns där uppe, så vi åkte tillbaka samma väg efter ett tag. Men, snön hindrade oss definitivt inte!


Och på vägen hem kom vi till fjorden utanför Reykjavik precis i tid till solnedgången i havet. Var otroligt fint, som ni kanske har sett på bilderna. 


Idag då. Ja, först och främst har jag varit i skolan. Blev väckt vid kvart i sju av min mor, som inte har ställt om sig till isländsk tid ännu, men det var rätt bra då jag började åtta. Sen så har vi på eftermiddagen tagit oss en tur till Blue Lagoon (bilden här ovan är er käre bloggare i Blue Lagoons varma vatten). Det var nice, men mindre än jag hade trott. Men bilder finns iaf upplagda här


Nu ska jag vara duktig och göra lite skolarbete!

Av Linus - 8 oktober 2007 01:25

... tog på mina krafter. 40 mils körning på en dag är jag inte riktigt van vid. Så jag har faktiskt inte ork att skriva något inlägg ikväll, det får komma imorgon. Men det var trevligt, och grymt vackert.


Under tiden ni väntar kan ni iaf få titta på bilder från utflykten, dom hittar ni här 

Av Linus - 6 oktober 2007 22:43

Ja, mina vänner. Även på Island finns det Sangria. Iaf efter att några spanjorer har varit i farten. Här ovan ser ni gårdagens resultat. Jag tycker det ser ganska gott ut faktiskt, när det är i tvättbaljan och allt. Och det var faktiskt ganska gott också.


Igår var det lite partaj här på Freytugata. Eller lite och lite. Faktum är att vi nog var runt 40 personer ett tag. Men alla var glada, och senare gjorde vi stan lite osäker också. Idag har jag varit trött.


Sen har min mor kommit hit nu. Men det var faktiskt på håret att hon tog sig hit. När hon i morse skulle åka från Umeå så var hennes plan försenat. Orsak, den som hade lämnat planet sist igårkväll hade glömt att släcka lyset, vilket fick till följd att ett viktigt batteri var urladdat... Men efter många om och men lyckades de lösa problemet, och de lyfte i lagom tid så hon hann med planet hit till Island.


Nu har vi precis kommit hem från att ha varit ute och ätit, och mor min ligger i sin säng och håller på att somna. Här är ju klockan bara kvart i nio än, men hon är ju inställd på er svenska tid, till skillnad från undertecknad som dessutom är van vid Reykjaviks sena nattliv...


Imorgon ska vi på utflykt, Snaefellnes blir det. Och jag ska få köra bil för första gången på en månad, jippie!

Av Linus - 5 oktober 2007 21:38

Ja, idag är det fredag, även på Island. För tillfället sitter jag och kliar mig i skägget, och funderar på om jag ska raka av mig det, eller jag ska raka av mig det (och nej Joel, Mattias och alla ni andra, det är inget musigt skägg som ska sparas).


Sen får vi väl anse att omröstningen i princip är avslutad nu. 13 svar ramlade in. Och en sammanfattning är väl på sin plats:


- Med 46,2 % vann "Jag vill ha en sexblogg". Min kommentar blir, om du så gärna vill ha en sexblogg får du väl göra dig en egen, alternativt leta upp en någon annanstans. Här kommer nåt sånt inte att produceras iaf.


- På andra plats kom "Mer personporträtt och bilder" med 17,6 %. Detta ska vi nog kunna fixa, jag har varit dålig med kameran den sista tiden, men ska föröska skärpa mig. Och det är en del filurer i det här huset som ännu inte är beskrivna!


- Resten kom på en hedrande tredjeplats med en röst var. Där kan jag kommentera att det är kul att någon saknar mig, som jag sa tidigare. Egentligen är det ju två, Natalie också då förstås, men där hade ju perversa-Joel redan röstat på deras IP-nummer... 


Sen blir det match igen nästa torsdag. Som det ser ut blir det Nordeuropa mot Sydeuropa denna gång, dvs vi går i allians med Norge och England. Men det svenska landslaget kommer fortfarande utgöra ryggraden i lagbygget, ni kan vara lugna.


Och förövrigt fyller jag år om två veckor. 

Av Linus - 5 oktober 2007 01:14

Ja, kära vänner. Ni läser rätt. Hedern är försvarad. Ikväll slog ett högklassigt Sverige tillbaka de engelska vildarna i regnet bakom Hallgrimskirka. Slutresultatet slutade 14-6, och resultatet speglade matchbilden måste sägas.


Men det såg inte bra ut innan matchstart. Vädret sög rent ut sagt. Höstens hitills värsta regnväder hade letat sig fram till Reykjavik, och detta är ju något som självjklart gynnar engelsmännen. Sverige hade dessutom råkat ut för ett kraftigt avbräck, tandläkaren och framtida(?!) englandsproffset Marina var tvungen att akut ta hand om en sargad käke och missade matchen, vi misstänker att det var ytterligare ett fult trick från de kaxiga engelsmännen. Vi var reducerade. Och engelsmännen var många, även fast en del verkade prata franska och tyska... Men då kom räddningen. Som en skänk från ovan dök vår geologistuderande norrman upp. Egentligen rekryterad till engelsmännen, men här la vi in en kraftig protest. Inte nog att de var fler än oss, skulle de dessutom sno vår norska vän framför ögonen på oss?! Otänkbart! Efter hätska diskussioner fick vi tillslut norrmannen på vår planhalva istället för deras. Nu vädrade vi morgonluft efter denna moraliska seger!


Sen började matchen. Och det var ingen rolig syn om du var engelsman. De blev pulviserade. I svenska målet stod Vasa och var en vägg. Backlinjen styrdes bryskt av "Syddan" tillsammans med antigen Anna eller Charlotte, engelsmännen kom ingen vart. Och i mittens rike var jag kung (nåja). Med god blick för spelet styrde jag laget med kloka och avvägda passningar. Och framåt hade vi Zlatankopian Fredrik (norrmannen) samt vår spanske matador Chema. Klass och åter klass över hela banan. Framåt spelade vårt anfallspar underbar fotboll med dribblingar, konster och smarta passningar. Men de hade svårt att sätta dit den, så där kom jag in i bilden. Undertecknad gjorde 7-8 mål, detta genom att komma smygandes i bakvattnet av all uppmärksamhet våra skickliga forwards drog till sig. Sen en smart passning fram till mig och jag gjorde ingen besviken. 


England då?! Ja, det hade det svårt. De var ett bollskickligt lag, med Joe Cole´s hemlige lillebror James i centrum, men kom ingen vart. Många snygga passningar
, men ingen effektivitet i avsluten. Och faktum är att England inte var ett dåligt lag, det var snarare så att Sverige bara var väldigt mycket bättre.


En underbar seger helt enkelt!


Bilder kommer så fort som möjligt. Matchfotografen håller nog inte samma klass som dig Emma, men några hyfsade bilder är det säkert. Dessvärre var vädret så dåligt att kameran var tvungen att ligga i tryggt förvar i jackfikan under större delen av matchen... 


Sen Daniel, och alla andra okunniga. Blue Lagoon är ett utomhusbad, det kanske kändaste varma badet på hela Island. Här kan ni kolla in det om ni vill veta mer, ni som inte redan vet alltså. Så nu vet du det, och det skulle nog inte skada om du läste på dig lite mer om Island... 

Ovido - Quiz & Flashcards